2024-programmet / Gode råd fra en erfaren pilgrim
Gå med en dag, flere dage eller hele ugen!

TILMELD DIG HER

Gode råd fra en erfaren pilgrim

Pilgrimsruter
Der er mange pilgrimsruter i Europa, der er markerede, og hvor der er informationer tilgængelige om pilgrimsovernatning og indkøbsmuligheder. Siden 2002 har jeg vandret i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrig og Spanien. De fleste år over 800 km. Jeg går altid alene.

Mine crocs
Foruden vandrestøvler har jeg et par crocs med, de kan tåle at blive våde, hvis brusebadet ikke er helt rent, de er behagelige om aftenen og gode som badesko, hvis der er mulighed for en svømmetur undervejs. Også gode at smutte i, når man holder pause, og fødderne trænger til at blive afkølet.

Kirsten spiller altfløjte for de andre pilgrimsvandrereTøjet og "den vandrende tøjsnor"
2 af hver! Sokker, trusser, undertrøjer, måske kun 1 par bukser og 1 skjorte (eller bluse). Bukser og skjorte kan næsten tørre på en nat. Hvis man ikke kan li’ at starte dagen i let fugtigt tøj, må man have et par gamacher (fylder og vejer meget lidt) og en fleece trøje eller jakke på, indtil bukser og skjorte bliver tørre, fæstnet på rygsækken med sikkerhedsnåle. Det ser lidt morsomt ud at være vandrende ”tøjsnor”. Regnbukser og et regnslag, der kan nå over rygsækken, hører til mit udstyr. Som hovedpude bruger jeg altid det tøj, jeg ikke har på + regntøj, anbragt under en jakke / fleece trøje. I april engang måtte jeg have sokker og plastikposer på hænderne for at passere snedriver, i oktober et andet år var det blevet råkoldt, men så fandt jeg en genbrugsbutik.

Uden mad og drikke...
I Tyskland sidste år havde jeg overset en indkøbsmulighed og nåede til herberget uden mad.  Nærmeste nabo sørgede straks for forsyninger - også til næste dags vandring, som var 24 km gennem en skov. Havregryn eller müsli er i øvrigt godt at have med som nødforsyning. Jeg har lært at spise det med vand.

Den åndelige føde
I nogle herberger er der et lille bibliotek, hvor man kan låne en bog, tage den med videre og aflevere i et andet herberg. Bøger på dansk kan man ikke forvente at finde, men på engelsk, tysk og fransk. Jeg har gerne meditative, spirituelle vers med i minikopi. Jeg har stor glæde af at tømme hovedet for tanker ved at synge en lille meditativ sang igen og igen, bare inde i hovedet. Det hjælper til at opnå den indre ro og harmoni, som for mig er så væsentlig en del af det at være på pilgrimsvandring. Det giver plads og rum for eksistentielle /  religiøse overvejelser.

Hvad er fornødent?
Når jeg nærmer mig hjemrejsen, opstår der hver gang en trang i mig til at komme hjem og tømme mit forholdsvis lille hus for alt unødvendigt. Jeg har jo slet ikke brug for mere end det, jeg kan bære på ryggen.
Hver pilgrim har sin egen stil, det gælder både påklædning og udstyr. Men alle er enige om, at det er vigtigt at bære så lidt som muligt.

Kirsten Hansen

 
Morgenvækning v/Kirsten
Hvad skal der i rygsækken?
- Så lidt som muligt!

Kirstens pakkeliste:
 
1 par vandrestøvler
1 par crocs
2 par sokker
2 par underbukser/trusser
2 undertrøjer
1 par bukser
1 skjorte (eller bluse)
1 par gamacher/lange underbukser
1 fleecetrøje/jakke
Regnbukser og regnslag